gasztroblog - lakásétterem - design

greativity

Star Wars Gasztro

2015. december 15. - szilard.david

starwarsfejlec.png

Az emberiség jelentős része nagy izgalommal várja a Star Wars univerzum legújabb filmjét, Az ébredő erőt,  melynek magyarországi premierje most pénteken, december 18-án lesz. Ennek apropóján a héten a blog a Star Wars és a gasztronómia kapcsolatát járja körbe. Gondolkodtatok már valaha azon, hogy vajon milyen étkeket fogyasztanak a Star Wars világában? Ugyanolyan, hasonló, vagy netán teljesen más ételeket, mint mi? Vajon van ott krumpli és paradicsom? Na és mi lehet a marha és a sertés Star Wars univerzumbeli megfelelője? Létezik vajon Wookie-Cookie vagy Chewbacca Chewing Gum? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresem a választ a héten, melyet meg is osztok veletek.

Az első Star Wars-os bejegyzésben az eredeti trilógiában (IV., V., VI.) említésre kerülő vagy látható ételeket, italokat veszem górcső alá.

Kék tej

A IV. részben abban a jelenetben, amikor Luke, Owen és Beru az asztalnál ülnek, kék tejet isznak. Ha tej, akkor nyílván valami állatféléből kellett, hogy kijöjjön ez a nedű, és ez így is van. Viszont nem aranyos bocikat fejtek meg hozzá, hanem Banthákat, melyek a Tatooine-on őshonosak, és a tejük alapjáraton kék, nem tartalmaz E-színezékeket. Na de hogy is néz ki egy Bantha? Az alább láthattok róla egy képet. Én hozzá nem nyúlnék a tőgyeihez, az biztos, riszpekt a Banthafejő kollágáknak, maradok a tehéntejnél. A jelenetben látható még egy rántottához igencsak hasonlító étel, a tojások gondolom valamiféle űrtyúkból származhatnak.

Bantha

Yoda mester titkos raguja

Biztos emlékeztek arra a jelenetre, amikor a Dagobah bolygón Yoda kuckójában a házigazda rotyogtat valamit a tűz felett, mintha épp csak hagymás babot készítene. Yoda főszakácsmester kreálmánya azonban nem hagymás bab, hanem „Rootleaf stew”, melyet magyarra lefordítva gyökerekből és növények leveleiből készült ragunak neveznék. A recept szerint tartalmaz yarum - illetve gallamagokat, gombaspórákat és sohli kérget.

Luke élelmiszercsomagja

Az egyik jelenetben Luke-nál láthatunk egy kis élelmiszercsomagot, mely a Wookieepedia szerint az alábbiakat tartalmazza: sárga, kockaformájú cucc, négyszögletes szelet, egy nagyobb rúd, több közepes méretű rúd, kicsi golyók, kicsi barna cuccok, kicsi fehér cuccok… had ne folytassam, köszönöm a Wookiepediának ezt a hasznos információt.

Mit esznek a nem emberi lények?

Hogy a nem emberi teremtmények táplálkozási szokásaival is foglalkozzunk egy kicsit:

  • Szemügyre vehetjük, amint egy vad Wampa a természetes lelőhelyén épp egy Tauntaun tetemet dézsmál.

  • Chewbacca nyála pedig épp kicsordul egy nyársra tűzött majomféle látványától (majd bele is sétál a csapdába).

  • Az aranyos, ölelnivaló, kicsi mackóféle Ewokok pedig épp barbecue partira készülnek Han Soloval.

  • Végül pedig Jabba, aki a francia és a japán kulináriát ötvözve, békacombot eszik, nyersen!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, lájkold a blog facebookoldalát is, hogy ne maradj le a következő Star Warsos bejegyzésről sem!

Valamint az összes bejegyzést mostantól megtalálód a www.greativity.hu weboldalon is, egy letisztultabb dizájnnal.

A bejegyzés trackback címe:

https://greativity.blog.hu/api/trackback/id/tr698175436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.16. 19:57:06

nehogy már élve megegye a jabba azt a kis cuki békát. fúj ez undorító. na így lesz kiherélve az új rész...
süti beállítások módosítása