A most következő receptet egy olyan szituáció ihlette, amikor rákényszerültem arra, hogy répából és gyömbérből kellett alkotnom valamit a tányérra, és amikor megkóstoltam, rádöbbentem, hogy ez a két alapanyag bizony két jó barát! Ezután finomhangoltam a receptet, a sárgarépa és a méz édességét ellensúlyozza a gyömbér és a chili csípős, fűszeres aromája és a szójaszósz sóssága. A zellerpüré enyhébb ízvilága jól kíséri ezt az ételt, kacsamell helyett pedig meg lehet próbálni akár más húsokkal is.
Recept 4 főre:
- 2db kacsamell
- só, bors
- A kacsamell bőrét irdald be átlósan, sózd, borsozd, majd zsiradék nélkül, felhevített serpenyőben kezd el sütni a bőrös oldalán, ha szép aranybarnára pirult, fordítsd meg, majd pirítsd még pár percig.
- Ezután sütőpapíron rakd a 90°-ra előmelegített sütőbe. A sütési idő nagyon változó, a hús méretétől és a te ízlésedtől függ. Én 20-25 percig szoktam sütni, de valakinek így még túlságosan rozé, ha te átsültebben szereted, nyugodtan süsd tovább. Ami a legfontosabb, hogy sütés után pihentesd a húst még 5-6 percig alufóliával lazán letakarva, és csak azután szeleteld fel, így szaftosabb marad a hús.
Zellerpüré:
- 1 nagyobb méretű zellergumó
- tej
- 2 diónyi vaj
- só, bors, szerecsendió
- olívaolaj
- A megtisztított zellert vágd kockákra, sózd, borsozd, majd olívaolajon pirítsd kb. 2 percig.
- Ezután öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd puhára (kb. 25-30 perc).
- Majd szűrd le, és egy kevés tejjel, vajjal, és reszelt szerecsendióval robotgép segítségével pürésítsd, sóval és borssal igazítsd ki az ízesítést (meglepően sok sót elbír). A tej adagolásával beállíthatod az állagát, én személy szerint krémesebben, lágyabban, több tejjel és vajjal szeretem.
Gyömbéres sárgarépa
- egy kisebb répa, vagy egy nagyobbnak kb. a fele
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 kisebb fej hagyma
- 4 ek. szójaszósz
- 2 ek. méz
- fél chili paprika
- 1 diónyi vaj
- Olajon kezd el pirítani az apró kockákra vágott répát, gyömbért és hagymát, majd 1-2 perc elteltével add hozzá a chilit és a 4 ek. szójaszószt.
- 10 perc elteltével add hozzá a mézet és a vajat is, majd párold még 5 percig, kóstold meg, igazítsd ki a fűszerezést.
- Egy adag zellerpürére tálald a felszeletelt kacsamellet, erre pedig jöhet a gyömbéres-sárgarépa.
Ha tetszett a recept, kövess facebookon is még több bejegyzéssel!
Jó étvágyat! :)