gasztroblog - lakásétterem - design

greativity

Banthaburger és Boga noga, avagy mit fogyasztanak a Star Wars univerzumban

2015. december 17. - szilard.david

Az előző bejegyzésben az eredeti trilógiában fellelhető ételekkel és italokkal foglalkoztunk, most pedig vizsgáljuk át kicsit tágabban a Star Wars univerzumot, és nézzük meg, hogy még mi egyebet fogyasztanak, valamint milyen hasonlóságok, párhuzamok fedezhetőek fel a mi kulináriánkkal kapcsolatban.

Banthaburger és társai

Bantha_NEGAS-horz

 

A messzi-messzi galaxisban a szarvasmarha megfelelője egyértelműen a Bantha. A Star Wars enciklopédia szerint a Bantha tejéből készítenek vajat, tejszínt és sajtot, valamint kék milkshake-et. A húsát is sokféleképpen használják fel: készítenek belőle steaket, pörköltet, levest, húsos pitét, banthaburgert, sőt még találtam egy Bantha kabob nevezetű ételt is, ami akár az ottani kebap is lehet, a leírás szerint nyársa húzott húsból készül. Készítenek még hasonló ételeket Nerf húsából is, amely egy bölényszerű élőlény. Vannak leírások például Nerf bélszínről és Nerf medallionokról. A disznó megfelelője pedig a Gamorr bolygón élő gamorri sertések, melyekből például sertésoldalast készítenek.

Boga noga, a galaxis legütősebb nedűje

Boga noga

Térjünk át arra, hogy milyen italokkal enyhítik az ottani kocsmákban a munkahelyi stresszt. A  - már az előbb taglalt -  Bantha véréből készítenek egy alkoholos, szénsavas pezsgőféle italt is, amely főleg a Tatooine-on elterjedt, és Jabba egyik kedvence. Érdemes még megemlíteni a Boga nogát is, a galaxis talán legerősebb nedűjét. Állítólag olyan mámorító, hogy két karton Boga noga képes kiütni egy egész századnyi rohamosztagost, és szokás azzal viccelődni, hogy még járművek üzemanyagaként is felhasználható. A mi fülünknek ismerősen hangzó italokat is fogyasztanak arrefele. A wookipedia adatbázisa szerint a Star Wars univerzumában is léteznek borok, sörök, brandyk, sőt, még smoothie-k is!

A vega Star Wars

Ha átevezünk a zöldség – illetve gyümölcsfrontra, akkor is találkozunk ismerős arcokkal. Náluk is ismert például a banán, a málna, a répa, megtalálhatóak a hagyma -, körte – saláta – valamint dinnyefélék, és készítenek áfonyás pitét is. Valamint létezik egy topato nevezetű zöldség is, amely kísértetiesen egybecseng a tomatoval (paradicsom).

Star Wars szakácskönyv

Létezik egyébként egy 1998-ban kiadott Star Wars szakácskönyv is, melyekben olyan hangzatos nevű ételek-italok receptjeit találjuk meg, mint pl.: Skywalker Smoothie, Yoda Soda, C-3PO palacsinta, Darth Vader Dark Chocolate, Obi-Wan Kebap, Jedi Juice, na és persze mindközül a kedvencem, a Wookie Cookie!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a blog facebookoldalát is, ahol még több bejegyzéssel találkozhatsz, ezen a héten minden a Star Warsról szól.

Valamint a blogot most már megtalálod a www.greativity.hu oldalon is egy új, letisztultabb designnal.

A bejegyzés trackback címe:

https://greativity.blog.hu/api/trackback/id/tr848180324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.12.19. 17:42:01

Az input még csak hagyján, de a Millenium Falcon-on hol van a vécé és a zuhany..?
:)
süti beállítások módosítása