gasztroblog - lakásétterem - design

greativity

Gustav Klimt desszert - Művészet a tányéron

2016. március 13. - szilard.david

 

 

A Dalí spaghetti után most egy újabb festőművész által ihletett étel kerül a tányérra. Ezúttal az inspiráció alanya a szecessziós stílus egyik legjelentősebb képviselője: Gustav Klimt.

 

Gustav Klimt: Az élet fája

 

Ha végignézzük a Bécs környékéről származó művész alkotásait (főleg az aranykorszakban készülteket), az első dolog, ami szemet szúr, hogy minden képén az arany, illetve a sárga különböző árnyalatai dominálnak. Ha nagyon hű szerettem volna lenni a művészhez, akkor aranylemezt kellett volna használnom a desszerthez, mint ahogyan ő is azt használt a festményeihez  – ami egyébként tényleg ehető, bár a tápértéke nyilván zéró -, de remélem a kedves olvasó elnézi nekem, hogy ez a recept nem úgy fog kezdődni, hogy: végy egy marék aranyat. Úgyhogy maradtam inkább az aranytojást tojó tyúknál, és egy tojások sárgájával készült vaníliás sodót használtam az étel alapjául, amely garantálja a sárga színt. Klimtnél többször visszatérnek a kunkori, csigaházra emlékeztető, általában barnás színű alakzatok, elég csak ránézni egyik leghíresebb képére, Az élet fájára. Ennek az imitálására csináltam egy sós karamellszószt a vaníliasodóhoz, melyet fogpiszkáló segítségével formáztam íveltre. A szecesszióra jellemzőek a stilizált növényi motívumok, pl. a virágok, úgyhogy ennek fényében kerültek ehető virágok is az ételre. Valamint Klimt több festményén is jelentős szerepet játszanak a nők, melyet a kellemes illatú levendulavirágok szimbolizálnak. A sárgás árnyalatokat erősítve pedig egy földicseresznyével (physalis) is díszítettem még az ételt. És ezzel össze is állt a Gustav Klimt által inspirált desszert!

 

 

 

Hozzávalók:

A sodó:

  • 5dl tej
  • 1 rúd vanília vagy vanília esszencia
  • 4 tojás sárgája
  • 1 ek. liszt
  • 4 ek. cukor
  • 1 vanilin cukor
  1. 4 dl tejet forralj fel a vaníliarúddal és a kikapart magjaival, vagy ennek hiányában 1 teáskanálnyi vanília esszenciával és a vaníliás cukorral.
  2. A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, liszttel és 1 dl tejjel.
  3. Nagyon lassan, vékony sugárban öntsd a forró tejet a tojásos masszához. Ezután öntsd vissza az egészet a lábasba amelyben a tejet forraltad, és nagyon alacsony lángon, időnként kevergetve addig melegítsd, míg be nem sűrűsödik (kb. 5-10 perc). Vigyázz, nem szabad forrnia! Akkor jó, ha a kanál hátuljára rátapad a sodó. Azonnal vedd le a tűzről, majd hűtsd le.

A karamellszósz:

  • 4 ek. cukor
  • kevés tej
  • egy csipet só
  1. A cukrot egy lábasban hevítsd addig, míg karamellizálódni nem kezd. Ezután adj hozzá egy kevés tejet és sót. A karamell hirtelen meg fog dermedni, emiatt ne aggódj, hevítsd tovább, míg újra fel nem oldódik a tejben.

Önts egy adag vaníliasodót egy mélytányérba, kanalazz rá 2-3 pöttynyi karamellszószt, melyet fogpiszkáló segítségével formázz a kívánt alakúra. Díszítsd földicseresznyével, levendulavirággal és egyéb ehető virágokkal. Jó étvágyat!

Ha tetszett a cikk, kövess facebookon is, még több bejegyzéssel!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greativity.blog.hu/api/trackback/id/tr18474388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása