gasztroblog - lakásétterem - design

greativity

A Keresztapa spaghettije

A húsgolyós tészta A Keresztapa c. filmből

2016. március 17. - szilard.david

masodik_1.jpg

Francis Ford Coppola klasszikusa, A keresztapa március 10-e óta újra megtekinthető a magyar mozikban, méghozzá digitálisan felújított változatban. Ennek apropóján én is újranéztem ezt a remekművet, most azonban különös figyelmet szenteltem a filmben fogyasztott ételeknek.

A maffiózók nem hazudtolták meg olasz származásukat, többek között lasagne és canelloni szerepelt a film „étlapján”. Az ételek felületes említése és látványa mellett azonban az egyik jelenetben igen részletes leírást kapunk az egyik receptről. Peter Clemenza osztja meg Michael Corleonéval a paradicsommártás titkait:

„Heh, come over here, kid, learn something. You never know, you might have to cook for twenty guys someday. You see, you start out with a little bit of oil. Then you fry some garlic. Then you throw in some tomatoes, tomato paste, you fry it; ya make sure it doesn't stick. You get it to a boil; you shove in all your sausage and your meatballs; heh?... And a little bit o' wine. An' a little bit o' sugar, and that's my trick.”

Tehát a mártásba a paradicsomon kívül kerül még egy kevés fokhagyma, kolbász, húsgolyó, vörösbor, valamint a titkos hozzávaló: egy kevés cukor. Következzék hát Clemenza paradicsomos-húsgolyós spaghettije, amelyből biztosan a Keresztapa is falatozott.

Hozzávalók kb. 8 adaghoz:

  • néhány evőkanál olívaolaj
  •  3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv paradicsompaszta
  • 2 konzerv hámozott paradicsom
  • 3-4 olasz típusú kolbász, kisütve és felkarikázva
  • 0,5kg elősütött húsgolyó
  • 1,5dl száraz vörösbor
  • 2 ek. cukor
  • friss bazsalikom vagy petrezselyem a tálaláshoz
  1. A felhevített olajon dinszteld meg a fokhagymát, de ne hagyd megbarnulni.
  2. Ezután add hozzá a paradicsompasztát és a hámozott paradicsomokat, főzd kb. 5 percig, és kevergesd közben, míg nagyjából homogén állagú nem lesz.
  3. Dobd a mártáshoz a kolbászokat és a húsgolyókat, fontos, hogy mindenhol bevonja a mártás a húsokat.
  4. Most öntsd hozzá a vörösbort, add hozzá a cukrot, majd hagyd alacsony lángon főni kb 20-30 percig, időnként megkavargatva. Kóstold meg, sózd, borsozd, és igazítsd ki a fűszerezést.
  5. Tálald al dentére főzött spaghettivel és apróra vágott bazsalikommal vagy petrezselyemmel.

 

A húsgolyók

A húsgolyóról nem kaptunk pontos leírást a filmben, úgyhogy itt egy húsgolyós recept, amelyet használhattok:

  • 0,5 kg darált marhahús (vagy sertés és marha fele-fele arányban)
  • 1 csésze száraz kenyérmorzsa
  • 1 tojás, felverve
  • 1 ek. reszelt parmezán
  • 2 gerezd fokhagyma, összepréselve vagy apróra vágva
  • só, bors, petrezselyem
  1. Egy keverőtálban gyúrd egybe az összes hozzávalót, majd bevizezett kézzel formázz belőle kisebb méretű gombócokat. Egy serpenyőben felhevített olajon süsd őket aranybarnára. Nem baj, ha  belül nem sülnek még át teljesen, a paradicsommártásban majd úgyis készre főnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://greativity.blog.hu/api/trackback/id/tr338490936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása